Noul CPP

"Noul" CPP, cel din 15 iulie 2010,  ca să fie socotit "nou"  trebuia să fie  une autre chose, id est  un cod, un instrument  fie şi moderat adversarial, nu numai în litera, dar şi în spiritul, în sensul, în orientarea sa intimă, ideologică, dogmatică.

Nu face niciun sens -credem- să se schimbe un cod inchizitorial cu altul tot inchizitorial. Indubitabil că un sistem procesual mixt, cum se pretinde a fi şi cel românesc vigent de la 1 ianuarie 1969, poate fi predominant adversarial sau predominant inchizitorial, după cum se respectă sau nu principiile liberale al  demnităţii persoanei umane şi al parităţii părţilor, după cum este sau nu este un Parteiprozess/ un proces al părţilor.

O vehiculare a unui autentic garantism procesual, specific democraţiilor liberale europene,  în locul viziunii autoritariste asupra procesului penal, specifice spaţiului fostului lagăr comunist, nu ar fi decât o încercare legitimă de onestitate ştiinţifică pentru a promova în mod consistent ideea de just proces sau de proces echitabil (due process of law), motiv pentru care legat de prezenta secţiune vor apărea mai multe articole în tentă liberală sub titlul Cum vă place: adversarial sau inchizitorial?.

Ion Nefliu, M.iur. av.

Coordonator www.penale.ro

Articole

29 mai 2012

Ion Nefliu, Cum vă place: adversarial sau inchizitorial ? (I) Elementul popular, factor de umanizare a procesului penal  enlightened

Abstracte articole

mai 2011

Ion Nefliu, Consideratii privind întelegerile asupra sentintelor penale în Germania (abstract articol)


mai 2013

Ion Nefliu, Ordinul de a compărea în jurisprudenţa portugheză - referinţe comparative (abstract articol)


 

Niciun vot inca