Gian Domenico PISAPIA (1915-1995)

Versiune gata de tipărireVersiune gata de tipărire

 

    "Filosofia mea a fost mereu de a înfrunta sacrificii decât de a face alegeri comode."

 Gian Domenico PISAPIA

 

Fiu de bancher, s-a născut în oraşul  Caserta (aprox. 38,5 km la N de Napoli) în 1915.

Absolvent de drept în 1935 cu o teză asupra infracţiunii continuate, l-a avut profesor pe celebrul Vincenzo Manzini. Absolvent de filosofie, în 1938.

Profesor universitar din 1953, a predat la Universitatea din Modena drept penal, iar între 1961 şi 1975 îl găsim la Universitatea de Stat din Milano, la catedra de drept penal (1961-1963) şi apoi la cea de procedură penală.

Aflaţi în Egipt ca oficiali ai Aeronauticii, Gian Domenico Pisapia şi încă un jurist- avv. Samuele Polistena au refuzat să jure fidelitate şi să facă parte din Partidul Național Fascist, trebuind să renunţe la cariera pe care o începuseră în Avvocatura dello Stato.

Tânărul Gian Domenico îşi face stagiatura în Cabinetul de avocat a lui Giovanni şi Mario Palermo- viitor senator comunist, care apărau în procesele penale deţinuţii comunişti.  Destăinuie: "Am avut privilegiul să înţeleg antifascismul, dificil de înţeles la acea vârstă."

Pe lângă drept şi familie- 7 fii, pasiunile sale sunt limbile străine, vorbind fluent greaca modernă, maghiara, germana, engleza şi franceza.

Ca avocat penalist, unul foarte admirat de colegi pentru bonomia şi astuţia sa2, socotit printre cei mai faimoși din istoria Italiei, se remarcă e.g. în procesele Sifar, Zanzara si Piazzale Lotto.

În procesul Piazzale Lotto, GDP trimite în mod dramatic o telegramă urgentă si disperată preşedintelui Curţii: "Opriţi procesul! Sunteţi pe punctul sa condamnaţi un om nevinovat (i.e. Pasquale Virgilio)!". Solicitând să fie audiat el însuşi ca martor, declară:"Mi s-au revelat fapte şi circumstanţe de natură să excludă ca prezentul inculpat să fie vinovat. Nu pot sa destăinui identitatea celui care mi-a telefonat." Ministerul Public nici măcar nu a mai susţinut condamnarea lui Pasquale, iar acesta a fost eliberat din arest, unde stătuse pe nedrept 800 de zile, începând cu acel februarie însângerat al lui 1967, când fusese ucis şi tâlhărit benzinarul din Piazzale Lotto din Milano. "Vina" lui Pasquale a fost că nu a avut un alibi credibil la acuzaţiile aduse. Ulterior, după 2 ani, se descoperă adevăraţii criminali, Gianni Nardi şi Giancarlo Esposti, neofascişti.

Prof. dr. Gian Domenico Pisapia s-a dedicat întrutotul muncii extenuante, dar plăcute, de preşedinte al Comisiei de elaborare (1978-1988) a Noului Cod de Procedura Penala italian, supranumit CPP Vassalli, dupa numele ministrului de Justiţie de atunci, bun prieten cu GDP, prof. dr. Giuliano Vassalli.

GDP a fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Italiene a Studioşilor Procesului Penal, la Ferrara (50 km. NE de Bologna), în 1985.

CPP Vassalli este un cod ce consacră pe alocuri o viziune pur adversarială asupra procesului penal, fiind criticat în doctrina italiană ca fiind prea savant, un Cod al profesorilor. Prin filosofia sa, CPP Vassalli redă nobleţea unei vechi profesii - avocatura, spre nemulţumirea unei părţi conservatoare a magistraturii, consacrând egalitatea dintre apărare şi acuzare in cadrul unui proces al părţlor- Parteiprozess, dedicat aşadar iniţiativei şi contribuţiilor probatorii ale părţilor, dar şi aflării adevărului de către judecător, în condiţiile menţinerii echilibrului procesual (rol activ marginal).

Moare pe 25 feb. 1995, într-o noapte de vineri spre sâmbătă, după o lungă suferinţă, în casa sa din Milano. Funeraliile sale au loc  la Biserica "Santi Martino e Silvestro" in Via Maffei.

Profesorul lasă în urmă o operă codicistică de mare calibru şi de profund umanism: CPP-ul din 24 oct. 1988, o sinteză originală între common law si civil law, care duce faima şi prestigiul şcolii italiene de procedură penală pe toate meridianele lumii (din America Latină până în China comunistă), orice legiuitor sagace, ancorat în dreptul comparat şi în modernitate, fiind interesat si stimulat in reflecţiile sale de "figurile ilustre" ale Codului, e.g.  aşa-numitul GIP - "il giudice per le indagini preliminari" sau GUP -"il giudice per l' udienza preliminare".


 enlightenedFotografie cu Prof. dr. Gian Domenico Pisapia aici


Operele Prof. dr. Gian Domenico Pisapia (exemplificativ dintre 77 de contribuţii):

Violenza, minaccia e inganno nel diritto penale - Napoli, Jovene, 1940, 279p.

Delitti contro la famiglia - Torino, Unione Tipografico-Editrice Torinese, 1953, 783 p.

Studi di diritto penale - Padova, CEDAM,  1956, 377p.

Disposizioni penali in materia di societa e consorzi - Napoli, Jovene, 1956, 66p.

Il segreto instruttorio nel processo penale, Milano, Giuffre, 1960, 238 p.

Compendio di procedura penale, 1.ed. - Padova, CEDAM, 1975, 565 p.

Instituzioni di diritto penale: parte generale e parte speciale - Padova, CEDAM, 1975, 565 p.

Lineamenti del nuovo processo penale, 2. ed. - Padova, CEDAM, 1989, 149 p.


Surse bibliografice:

La Repubblica online

2. Giuliano Vassalli, Necrologo Gian Domenico Pisapia, RIDPP 1995, p.6.

Corriere della Sera

Il Giornale.it

Wikipedia

Enciclopedia Treccani

Catalogo in linea dell'Università degli Studi di Milano


Prezentare realizată de

Ionuț Nefliu, M.iur. Av.
Coordonator penale.ro

Niciun vot inca