Francesco CARNELUTTI (1879-1965)

Versiune gata de tipărireVersiune gata de tipărire

 

    "Procesul penal este bancul de probă al civilizaţiei."

 Francesco CARNELUTTI

 

Profesorul titular dr. Francesco Carnelutti s-a născut la Udine în 15 mai 1879 şi a murit la Milano la 8 martie 1965.

Este unul dintre cei mai faimoşi jurişti şi avocaţi italieni, un titan al procedurii civile şi penale deopotrivă şi unul dintre artizanii Codului de procedură civilă din 1940.

De asemenea a elaborat, între 1945 şi 1962, în cadrul unei Comisii ministeriale pe care a prezidat-o, dar cu membrii căreia a corespondat, şi un proiect de Cod de procedură penală (primul al Italiei democratice, republicane), ce cuprindea 227 de articole.

Absolvent al Facultăţii de Drept al Univ. Padova, obţine între 1912 şi 1915 catedra de Drept Comercial la Facultatea de Drept din Catania, apoi din 1915 până în 1935 se găseşte la catedra de Procedură Civilă la Univ. Padova.

Din 1936 până în 1946, funcţionează ca profesor titular de procedură civilă la Univ. din Milano, iar din 1947 până în 1949 la Univ. din Roma.

Având o cultură juridică vastă, a scris lucrări şi în materie de teorie generală a dreptului (metodologia dreptului), drept penal, drept procesual penal, drept civil, dreptul muncii, drept financiar, drept industrial şi al falimentului.

În anul 1924, la Padova, a fondat împreună cu marele profesor Giuseppe Chiovenda Rivista di Diritto Processuale Civile, revistă care şi astăzi se constituie într-o tribună eminentă a ştiinţei procesuale.

Elaborarea unui sistem de proces civil se traduce printr-o serie de faimoase lecţii, Lezioni di diritto processuale civile, apărute în 7 volume, între 1920 şi 1931.

Spre deosebire de Giuseppe Chiovenda, ce punea accent pe principiul oralităţii în cercetarea judecătorească, Francesco Carnelutti a elaborat un principiu aşa-numit al elasticităţii sau simplicităţii, ca principiu ce trebuie să inspire legea procesuală şi reconfigurarea conceptuală a instituţiilor procesuale. F. Carnelutti este socotit un funcţionalist, pentru el funcţia procesului e reprezentată de eliminarea conflictului şi soluţionarea litigiului, în vreme ce G. Chiovenda vedea funcţia procesului ca realizare a dreptului material.

În lumina acestui principiu al flexibilităţii, aplicat la proiectul său de CPP,  cu accente adversariale, decisiv reformatoare, ce cuprindea doar 227 articole, Carnelutti a emis opinia potrivit căreia "un cod procesual nu poate fi edictat cu neîncredere faţă de judecător şi cu necesitatea de a-l ghida pas cu pas, aşa cum se face cu pruncii când încep să meargă. Cu alte cuvinte, legislaţia nu trebuie să taie respiraţia jurisprudenţei."3

Cu privire la proiectul de CPP (bozza), privit în general cu reținere, Carnelutti era sigur că succesul său se va impune în final: "Nu-mi fac iluzii că acesta poate să fie finalizat, pentru că știu forța tradiției și dificultatea abandonării unor căi mult timp bătute, dar nu-mi pierd speranța că, odată cunoscute adevăratele linii de bază ale problemei, se va forma încet-încet o opinie publică, ce va reclama o justă soluție."4


Operele Prof. Francesco Carnelutti (exemplificativ dintre 150 de contribuţii):

Teoria generale del reato - Padova, CEDAM, 1933, 355 p.

Teoria del falso - Padova, CEDAM, 1935, 205 p.

Lezioni sul processo penale - Roma, Edizioni dell'Ateneo, 1948

Teoria generale del diritto, 3. ed. emendata e ampliata -Roma,  Soc. Ed. del Foro Italiano, 1951, 431 p.

Istituzioni del nuovo processo civile italiano - Roma, Soc. Ed. del Foro Italiano, 5. ed. emendata e aggiornata, 1956, 3 vol.

Diritto e processo - Napoli, Morano, 1958, 440 p.

Principi del processo penale - Napoli, Morano, 1960, 361 p.

Verso la riforma del processo penale - Napoli, Morano, 1964, 201 p.

Articole (exemplificativ dintre 150 de contribuţii):

Il danno e il reato, Padova, 1926

L'equita nel diritto penale, Riv. dir. proc. civ., 1935

La certezza del diritto, Riv. dir. civ., 1943

Cosa giudicata e reato permanente, Riv. dir. proc., 1952

Meditazione sull'esenza della colpa, Riv. it. dir. pen., 1955

Bibliografie prezentare:

Enciclopedia italiana Treccani.it

Fortalecimento da Advocacia. Blogue

3La Riforma del Codice di Procedura Penale e la Riforma del Codice Penale, Mario Bulzoni- Editore, Roma, 1965, p.52.

4 Mario Pisani, Variazioni in tema di "bozza" Carnelutti  per un nuovo CPP, Rivista di diritto processuale, n. 1/2010, p. 90.

Prezentare realizată de

Ion Nefliu, M.iur. Av.
Coordonator penale.ro

Medie: 5 (1 vot)